Skip Navigation Links
Domov
Predstavitev društva
O članstvu
Aktualne teme
Kontakt
Zakon o medijih padel
15. 7. 11 10:23
Poslanci državnega zbora so sklenili, da predlog zakona o medijih ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Padel zakon o medijih
Zakon o me#

Ljubljana - Z zavrnitvijo zakona o medijih je zakonodajni postopek končan. Podporo zakonu so že v razpravi odrekli v SDS, SLS in SNS, v Zaresu so zakon podprli, v SD, Desusu in LDS pa so izražali zadržke do zakona, a je bilo pričakovati, da bodo vsaj v prvi obravnavi zanj glasovali.

V SD in Desusu so še pred glasovanjem napovedovali, da zakona v nadaljnjih obravnavah ne bodo podprli, če ne bo doživel sprememb. Najbolj sporna se jim je zdela rešitev, ki prepoveduje ustanavljanje radijskih mrež, sporen je bil zanje tudi previsok prag, do katerega je treba priglasiti koncentracijo v medijih.

Prav tako je bilo za nekatere poslanske skupine sporno, da predlog določa, da novinar ne more dobiti statusa samostojnega novinarja, če je bil v zadnjih treh letih obsojen na častnem novinarskem razsodišču.

Veliko poslancev je že včeraj nasprotovalo tudi svetu za medije. Po mnenju SDS bi takšen svet okrepil politične pritiske na medije, po mnenju SLS pa bi svet uveljavil neki nov koncept medijev, ki gre v smeri mehkega nadzora države nad njimi.

Pomembne pripombe na zakon je imela tudi informacijska pooblaščenka, vendar niso bile upoštevane.

© Gospodarsko interesno združenje GIZ
Stegne 11 B, 1000 Ljubljana | Telefon : 01 242 56 30 | Faks : 01 242 56 40 | E-mail: info@zrm.si